Буди Убунту

Буди Убунту

Blog 4 Comments on Буди Убунту

Буди Убунту

Драги пријатељи прошло је годину дана од како сам покренуо акцију под именом ,,Буди Убунту“ у циљу промовисања Убунту Оперативног Система али и Убунту филозофије. Ово је први текст на сајту будиубунту.цом. Верујем да је за први текст на блогу, осим оног ,,Здраво свете“, најбоље као добродошлицу да са вама поделим како је кренула акција под именом, хастагом #БудиУбунту и како се развијала.

Шта је Убунту?

Како би смо разумели шта је Убунту филозофија морамо разумети значење њене речи.

Реч Убунту је настала у субсахарском делу Афрке и социјално – религијског – филозофског је правца. Најчешће је везивана за Бату црнце и културу. Реч потиче из Банту језика. Зулу народ има обичај да каже „Умунту Нгумунту Нгабанту“, што значи „да човек може да постане човек, само кроз друге људе“, што је у ствари и сама суштина Убунту филозофије.

Multiracial Hands Surrounding the Earth Globe

УБУНТУ – ЈА САМ ОНО ШТО ЈЕСАМ ЗАТО ШТО СМО СВИ ТО ИСТО

Убунту филозофија је у самој својој бити саосећање према другима, према људима који се налазе око нас. Убунту је заједништво које је веће од нас самих које захтева посвећеност колективу, које даје осећај припадности.

Опширније о Убунту филозофији можете прочитати на:

Како и зашто?

Буди Убунту акција је кренула потпуно спонтано. Главни разлога, оно што ме је мотивисало за покретање акције је било моје одушевљење Убунту Оперативним Системом али и самом Убунту филозофијом. Желео сам да што више људи сазна за Убунту ОС који је по свом начину постојања у тесној вези са филозофијом по којој је и добио име.

Написао сам тада први текст о Убунту филозофији на свом блогу, поделио текст на друштвенм мрежама и позвао блогере да ми се придруже. У почетку је било тешко али је прича о #БудиУбунту акцији почела полако да живи. Врло брзо се придружило 14. блогова, свако је на свој начин подржао #БудиУбунту акцију.

Наравно, позив за све још увек важи а начин како можете подржати акцију можете видети на: www.milosmiladinovic.com .

Корак даље

Не дуго после одзива на мој позив да напишу нешто о Убунту филозофији Жељко Попивода и Филип Никодиновић су постали део Буди Убунту тима. Направили смо Буди Убунту профиле на друштвеним мрежама и од тада смо радили на промоцији Убунту ОС-а али и Убунту филозофије. Због великог интересовања ван говорног подручја бивше Југославије, јавила се потреба да наше објаве, текстове пишемо и на Енглеском језику. Самим тим, наш тим је постао богат за још два члана: Иван Мирковић и Предраг Илић.

О чему ћете читати?

На сајту budiubuntu.com моћи ћете да прочитате приче о Убунту филозофији из нашег окружења и света. Осим Убунту филозофије биће речи и о Убунту оперативном систему и његовој употреби која је у духу истоимене филозофије.

 

Related Articles

Nikodinovic

Back to Top

Close