Budi Ubuntu

Budi Ubuntu

Dragi prijatelji prošlo je godinu dana od kako sam pokrenuo akciju pod imenom ,,Budi Ubuntu“ u cilju promovisanja Ubuntu Operativnog Sistema ali i Ubuntu filozofije. Ovo je prvi tekst na sajtu budiubuntu.com. Verujem da je za prvi tekst na blogu, osim onog ,,Zdravo svete“, najbolje kao dobrodošlicu da sa vama podelim kako je krenula akcija pod imenom, hastagom #BudiUbuntu i kako se razvijala.

Šta je Ubuntu?

Kako bi smo razumeli šta je Ubuntu filozofija moramo razumeti značenje njene reči.

Reč Ubuntu je nastala u subsaharskom delu Afrke i socijalno – religijskog – filozofskog je pravca. Najčešće je vezivana za Batu crnce i kulturu. Reč potiče iz Bantu jezika. Zulu narod ima običaj da kaže „Umuntu Ngumuntu Ngabantu“, što znači „da čovek može da postane čovek, samo kroz druge ljude“, što je u stvari i sama suština Ubuntu filozofije.

Multiracial Hands Surrounding the Earth Globe

UBUNTU – JA SAM ONO ŠTO JESAM ZATO ŠTO SMO SVI TO ISTO

Ubuntu filozofija je u samoj svojoj biti saosećanje prema drugima, prema ljudima koji se nalaze oko nas. Ubuntu je zajedništvo koje je veće od nas samih koje zahteva posvećenost kolektivu, koje daje osećaj pripadnosti.

Opširnije o Ubuntu filozofiji možete pročitati na:

Kako i zašto?

Budi Ubuntu akcija je krenula potpuno spontano. Glavni razloga, ono što me je motivisalo za pokretanje akcije je bilo moje oduševljenje Ubuntu Operativnim Sistemom ali i samom Ubuntu filozofijom. Želeo sam da što više ljudi sazna za Ubuntu OS koji je po svom načinu postojanja u tesnoj vezi sa filozofijom po kojoj je i dobio ime.

Napisao sam tada prvi tekst o Ubuntu filozofiji na svom blogu, podelio tekst na društvenm mrežama i pozvao blogere da mi se pridruže. U početku je bilo teško ali je priča o #BudiUbuntu akciji počela polako da živi. Vrlo brzo se pridružilo 14. blogova, svako je na svoj način podržao #BudiUbuntu akciju.

Naravno, poziv za sve još uvek važi a način kako možete podržati akciju možete videti na: www.milosmiladinovic.com .

Korak dalje

Ne dugo posle odziva na moj poziv da napišu nešto o Ubuntu filozofiji Željko Popivoda i Filip Nikodinović su postali deo Budi Ubuntu tima. Napravili smo Budi Ubuntu profile na društvenim mrežama i od tada smo radili na promociji Ubuntu OS-a ali i Ubuntu filozofije. Zbog velikog interesovanja van govornog područja bivše Jugoslavije, javila se potreba da naše objave, tekstove pišemo i na Engleskom jeziku. Samim tim, naš tim je postao bogat za još dva člana: Ivan Mirković i Predrag Ilić.

O čemu ćete čitati?

Na sajtu budiubuntu.com moći ćete da pročitate priče o Ubuntu filozofiji iz našeg okruženja i sveta. Osim Ubuntu filozofije biće reči i o Ubuntu operativnom sistemu i njegovoj upotrebi koja je u duhu istoimene filozofije.