Hakovan forum Ubuntu zajednice

Formu na kome se okupljaju ljubitelji Ubuntu operativnog sistema i njegovih derivata je hakovan. Ukradene su ip adrese, korisnička imena i mail adrese dva miliona korisnika.

SQL inekcija

Džejn Silber, CEO u kompaniji ,,Kanonikal” je na svom blogu  potvrdila da su podaci korisnika ugroženi te su iz preventivnih mera ugasili forum. Detaljna istraga je utvrdila da su napadači koristili SQL inekciju. Oni su iskoristili bezbedonosi propust u dodatku ,,Forumrunner”. Zahvaljujući tom propustu hakeri su uspeli da preuzmu tabelu sa ip adresama, korisničkim imenima i mail adresama dva miliona korisnika.

Kanonikal: Bez panika, vaše šifre su bezbedne!

Džejn je napisala da je Kanoniklu veoma bitna bezbednost njihovih korisnika te da će sve učiniti da se ovako nešto više ne ponovi. Servere su očistili i ponovo ,,podigli”. Instalirali su i ,,Web Application Firewall” koji bi trebalo da poveća bezbednost foruma i da spreči nove napade.

Ponovo online

Forum sada ponovo radi. Pojedini članovi  preporučuju da se iz predrostrožnosti promene šfire na mail adresama.

Ubuntu forum je mesto na kome sam našao mnoge odgovore na probleme sa kojima sam se susretao koristeći Ubuntu, a kojih nije bilo mnogo.

Pored Ubuntu foruma, preporučujem da posetite i Ubuntu Forum Srbije. Kada sam se prvi put upoznavao sa Ubuntu OS-om, Ubuntu Forum Srbije mi je takođe dosta pomogao da ,,pohvatam konce” i lakše snađem u jednom novom svetu.

Da li posećujete forume i da li su vam korisni?