KDE Connect – Pristup telefonu preko desktopa

Koliko puta ste želeli da prenesete fajlove sa desktopa na telefon i obrnuto, gde je softver koji je potreban nedostupan za Linux? Rešenje? KDE Connect.

 

U zavisnosti od modela telefona, velika je šansa da ne postoji Linux verzija desktop menadžer. Neko može da se zapita gde je zapravo korisnost ovakvog softvera? Naime, pored lakšeg upravljanja fajlovima jedna od prednosti ovakvog softvera je i mogućnost da izbegnete propuštene pozive i šaljete poruke sa desktopa.

Pocetni prikaz

Ipak KDE Connect omogućuje mnogo više nego tipični menadžeri. Jedna od prednosti jeste što vam nije potreban USB kabl. Dovoljno je da se vaš računar i mobilni telefon nalaze na istoj mreži.

KDE Connect se instalira na mobilnom telefonu i na desktopu. Da biste ga instalirali na mobilnom telefonu dovoljno je da instalirate KDE Connect sa Google Play prodavnice. Takođe je dostupan i na F-Droid-u ukoliko ne koristite Google Play.

Trenutno su podržani samo Android uređaji (kao i drugi uređaji sa Android forkovima) dok je aplikacija za iOS u pripremi.

Instalacija na desktopu

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/indicator-kdeconnect
sudo apt update
sudo apt install kdeconnect indicator-kdeconnect

Razlog za dodavanje webupd8 repozitorijuma je omogućavanje automatskog update-a na nove verzije umesto ručnog skidanja .deb fajla.  Indikator je napravljen od strane korisnika, kako bi se omogućilo korišenje ovog programa i na drugim desktop okruženjima Ono što je zanimljivo je da za razliku od kdeconnect iz oficijalnih repozitorijuma, mnogo je manji broj dependency-a koje povlači te je sama veličina nakon instalacije manja.

Nakon instalacije pojaviće vam se indikator u taskbar-u koji označava da je kdeconnect instaliran. Sa vašeg telefona biće vam prikazano da je vidljiv novi uređaj i da možete da se povežete. Nakon povezivanja na desktopu će izaći zahtev za prihvatanje konekcije, da bi posle toga uređaj bio povezan i spreman za korišćenje preko desktop-a.

Konekcija između računara i telefona je enkriptovana i koristi TLS. Jednom upamćena konekcija ne mora ponovo da se povezuje i telefon će biti automatski biti konektovan na računar i vice versa prilikom svakog pokretanja sistema.

Opcije koje dolaze sa kdeconnect-om je ono što ga ćini zanimljivim. Naime, možete da omogućite da vam telefon posluži kao miš i bežična tastaura, ili da pokrenete VLC na vašem računaru ili neki drugi medijski program i praktično dobijete daljinski za npr. HTPC.

Pored toga možete i da pošaljete SMS poruku ili da viditi stanje baterije telefona, prenos clipboard-a sa telefona i slično. Jedna od zanimljivijih opcije jeste i mogućnost da kreirate sopstvene komande za pokretanje aplikacija preko telefona.  Tu je i mogućnost da pošaljete fajl sa jednog računara na više mobilnih uređaja koji mogu biti konektovani na vaš računar.

Opcije

KDE Connect dostupan je Arch, Fedori, Ubuntu i drugim distribucijama.