Koristite Unity? Onda je ovo dobra vest za vas. Velike ispravke bugova dolaze na Ubuntu 16.04.

Iako Unity više nije primarno dekstop opkruženja na Ubuntu operativno sistemu, Kanonikal je za njega spremio veliku nadogradnju koja sa sobom donosi ispravku bagova koji muče Ubuntu 16.04. Pored 30 ispravki bagova koje ovo ažuriranje donosi neke od njih se odnose na probleme koje ima Compiz, Nux, Unity 7 i Ubuntu-ova light tema.

Finalna nadogradnja bi trebalo da bude objavljena negde oko 25 decembra.

Osim više od 30 ispravki bagova koje dolaze sa ovim ažuriranjem, velika pažnja je posebno posvećena ekranu za zaključavanje (lock screen).  Posebno su se potrudili oko pozicioniranja prozora za prisilno zatvaranje aplikacija (force quit). Konkretno na njegovo bolje pozicioniranje na sredinu ekrana. Kompletnu listu ispravki možete videti ovde.

Poboljšan ,,low graphic mode”

Kanonikal je uložio dosta vremena kako bi ,,low garphic mode” bio stabilan i funkcionalan. I bilo bi besmisleno odreći se svog tog rada tek tako. Upravo nam najnoviji update govori o tome da oni nisu tek tako digli ruke od Unity.

Šta je low graphic mode?

Low garphic mode je opcija koja je došla zajedno sa Ubuntu 16.04.01. Ona se sama uključivala kada bi ste pokrenuli neki render proces ili virtualnu mašinu.

Kako da omogućite low graphic mode?

Ranije ste to mogli da uradite sa “Compiz Config Settings Manager” ali posle ove nadogradnje ta opcija više neće biti dostupna. Dakle jedini način da aktivirate low garpihc mod je da u terminalu unesete sledeću komandu:

gsettings set com.canonical.Unity lowgfx true

A da bi ste onemogućili low graphic mode unesite sledeće:

gsettings set com.canonical.Unity lowgfx false

Budite oprezni kada budete unosili ove komande. Njih ćete uneti tek po instaliranju nadogradnje. A ako ste znatiželjni (kao što sam ja bio) šta će se dogoditi ako ih unesete pre, onda sačuvajte sve na čemu ste radili zato što će Unity poludeti. Nestaće sve osim otvorenih prozora. Ja sam to popravio sa unošenjem komande za onemogućavanje low graphic mod-a i restovao Unity sa unosom komande u terminalu ,,unity”.

Ispravke bagova i generalno poboljašno korisničko iskustvo koje nam donosi ova nadogradnja, odnosi se isključivo na Unity koji se vrti na Ubuntu 16.04 lts.

 

Dakle u tom paketu možemo očekivati sledeće:

  • Veliki set ispravki bagova
  •  Bezbednosnu ispravku ekrana za zaključavanje (lock screen)
  •  Bolji ,,low graphic mode”