Librem 5 kampanja završena sa prikupljenih nešto više od 2 miliona $

Da li je moguće da se pored Android-a i iOS-a pojavi još jedan igrač na mobilnom polju? Librem 5 sa PureOS-om teži da promeni postojeće stanje.

render
Rendering Librem 5 telefona

Ukoliko vam se čini da ste čuli za PureOS od ranije, niste pogrešili. PureOS je takođe desktop distribucija bazirana na Debian-u koja je trenutno u Beta 1 fazi ali koja je uvek Cutting Edge softverom. Default display server je  Wayland. Ono što izdvaja sve Purism i njihove projekte jeste fokus na privatnosti i bezbednosti korisnika. Njihovi laptopovi koji su od skoro u prodaji, a na osnovu kojih su mnogi opet čuli za Purism nego na osnovu same distribucije,  dolaze sa coreboot-om umesto vlasničkog  BIOS-a. Pored toga Purism ima partnerstvo sa proizvođačima komponenti što dodatno obezbeđuje poverenje u sigurnost njihovih mašina.

Više o samom procesu i komponentama možete saznati na: https://puri.sm/about/manufacturing-and-sourcing/

Videvši dobar odziv od strane korisnika povodom njihovih proizvoda, u Avgustu su se odlučili na crowdfunding kampanju za razvoj mobilnog telefona sastavljen od FOSS delova ali i telefona kome je privatnost korisnika na prvom mestu. Librem 5.

Ono što ovaj telefon izdvaja od većine prema rečima developer-a jeste mogućnost da instalirati bilo koji sistem tako da niste ograničeni samo na jednu distribuciju.

Dodatne distribucije
Distribucije

Takođe, plan je da se omogući Convergence u pravom smislu te reče tako da sa pravom možete reći da držite desktop u džepu.  Sama veličina telefona je 5 inča a procesori sa kojim dolazi su i.MX 6 ili i.MX 8.  Za developere tu je i developer kit koji se može naručiti što predstavlja samo još jedan od načina da se pospeši razvoj projekta. Što se tiče samih aplikacija, plan je da telefon podrži bilo koju HTML5 aplikaciju koja se pokreće kao izolovani proces.

Verujem da će u narednom periodu razviti mogućnost pokretanja Android aplikacija kako bi prikupili što više korisnika a što je bio i jedan od ciljeva kampanje na prikupljenih 10 miliona $ je bio i dodavanje Android runtime-a.

Convergence
Mobilni desktop

Međutim ono što će ove telefone pored PureOS i mogućnosti instaliranja drugih distribucija izdvojiti od konkurencije jeste posedovanje Kill-switch mogućnosti za mikrofon, baseband (koji je odvojen od procesora), kamera, wifi/bluetooth. Projekat su podržali kako KDE tako i Gnome što dodatno dodaje ovom projektu legitimitet. Takođe ako odemo na crowdfunding adresu, možemo videti da je 8 investiralo 19999$ dolara, 6 17999$ dolara i 2 9999$ dolara, što dodatno navodi na razmišljanje da su backeri još neke kompanije pored fizičkih lica. Librem 5 kampanja je uspešno sakupila $2,146,495. Ostaje da vidimo kako će teći dalji razvoj i da li će biti u pitanju samo još jedan popularni projekat ili projekat koji će uzdrmati mobilno tržište i raširiti svest o važnosti privatnosti i bezbednosti.

Više o kampanji: https://puri.sm/shop/librem-5/