Nova Atarijeva konzola đira pod Linuksom

Recite ćao, ćao novom Ataribox-u, nova gejmnig kutija stiže pravo iz Atarija napravljena po standardima PC tehnologija, a sve to đira pod Linuksom.

Atari pokreće AMD, kako oni kažu “customized” procesor, dakle izmenjeni AMD procesor sa Radeon grafikom. Na softverskoj strani koristi opet nešto izmenjeno, to je Linuks koji ima “easy-to-use user interface”.

Trend je takav da moderne gejming kutije nalaze mesto u dnevnim sobama u kombinaciji sa velikim ekranima, Atari to poštuje i pruža svojim korisnicima gledanje strimova, pokretanje aplikacija, puštanje muzike i slično. 

Atari, why Linux? Atari:”Linux lets us be more Open”

 

Logično je da sam fan otvorenog koda, tako da ovaj odgovor da ih Linuks pušta do budu više otvoreni, svakako zvuči ohrabrujuće za mene a verujem i za ostale korisnike.

U saopštenju za javnost izjavili su :

“Most TV devices have closed systems and content stores. Linux lets us be more open; you can access & customise the OS, & you can access games you’ve bought from other content platforms (if compatible with the OS and HW),” they say in a press release.

Dakle, većina TV uređaja ima zatvorene sisteme i prodavnice. Linuks nas pušta da budemo više otvoreni, da je moguće da se pristupi i izmeni operativni sistem, da možete igrati igrice koje su kupljene u drugim prodavnica, naravno pod uslovom da su kompatibline sa operativnim sistemom.

Dizajn

Što se tiče izgleda, na slici iznad možete uočiti da veoma podseća na Atari 2600 model zbog drvenog panela sa prednje strane. Pored verzije sa drvenim panelom biće dostupne verzije sa crnim i crvenim staklom, malo futurističnijeg izgleda za one koji ne žele izgled iz sedamdesetih godina prošlog veka.

Igrice

Što se tiče igrica, logično je da će Atari doći sa tonom preistanstaliranih igrica, ali to nije sve. Takođe će biti dostupna opcija “current titles” – trenutni naslovi, o tome će Atari uskoro pričati, i opcija koja će omogućiti korisnicima da skinu, instaliraju i igraju igrice skinute sa drugih servisa, kao što su Steam, Flathub, Itch.io, itd.

Specifikacija

Iako nema tačnih specifikacija znamo da će biti prilagođeni AMD procesori i Radeo grafike, znamo takođe i da će se prodavati u više različitih verzija po pitanju memorije.
Kako je Atari tradicionalno zasnovan na PC tehnologiji, ne bi trebalo da bude problema da uređaj optimizuju za korišćenje Linuks operativnog sistema kao što je Ubuntu.
Uređaj ima 4 USB priključka što bi trebalo da omogući povezivanje osnovnih periferija kao što su miš i tastatura.

 

Atari će se pojaviti na tržištu krajem proleća 2018. godine, i cena će biti od 249 dolara. Postavlja se pitanje da li novi Atari ima šanse na tržižtu?

Moje mišljenje je Atari neće doživeti neku slavu na našem tržištu, što je nekako i logično s obzirom na generalnu finansijsku situaciju. U razvijenijim delovima evrope mislim da ima realne šanse.

Šta vi mislite o novom Atariju i da li ima šanse na tržižtu?

Komentare možete ostaviti ispod članka.