Objavljen Libreofis 5.4.1

Libreofis je slobodan softverski paket otvorenog koda za Windows, Macintosh i GNU/Linuks sisteme koji radi na uobičajnim računarima. Stiže sa šest poznatih programa sa puno mogućnosti za rad sa kancelarijskim dokumentima i podacima: Writer, Calc, Impress, Draw, Math i Base.

Verzija Libreofisa 5.4.1 je stigal sa više od 100 zakrpi. Ono što one donose je poboljšanjem kompatibilnosti sa drugim formatima kao što je Majkrosftov doc, docx i itd. Jedna od novina u ovom izdanju je mogućnost paralerno instaliranja pored starije verzije. Dakle možete imati Libreofis 5.3.6 i Libreofis 5.4.1 na jednoj mašini. To je dobro za one koji žele da zadrže prethodnu stabilnu verziju ali i da testiraju najnoviju.

Ukoliko volite da testirate najnovija izdanja ili jednostavno volite da budete uvek u ,,trendu” vi možete da preuzmete  verziju LibreOffice 5.4. za Linux, Windows i Mac na sledećem linku:

Preuzmite Libreofis 5.4.1

Ili ako imate već instaliranu neku ostarijih verzija Libreofisa na sledeći način možete uraditi nadogradnju.

Otvorite Terminal (ctrl + alt +t) i unesite zvaničan PPA Libreofisa:

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-5-4

Posle šifre vašeg računara unesite sledeće:

sudo apt update && sudo apt install libreoffice

Ako ne volite da radite update, nadogradnju preko terminala onda preskočite korak iznad. Samo unesite PPA i otvorite Software Updater.

Moje iskustvo sa Libreofisom je od samog starta bilo samo pozitivno. Posebno mi se dopada opcija čuvanja fajlova u PDF formatu koju veoma često koristim. Dosta dobro radi sa Majkrosfotovim fajlovima i posle svakog update je sve bolji i bolji.

Kakva su vaša iskustva sa ovim kancelarijskim paketom?