Stigao je LibreOffice 5.1

LibreOffice je najbolja slobodna alternativa komercijalnom Microsoft Office paketu. Koristim ga već godinama kako kod kuće tako i na poslu. Pa da se ukratko upoznamo sa LibreOffice.

Šta je LibreOffice?

Libre Office je kancelarijski paket koji se od programa za obradu teksta (Writer), za obradu i pravljenje tabela (Calc), prezentacija (Impress), vektorske grafike (Draw), za pravljenje i uređivanje matematičkih formula (Match) i od programa za izdradu i uređivanje baze podataka (Base).

Ono što mi se posebno dopada je da LibreOffice veoma uspešno radi sa svim standardnim formatima iz Microsoft Office i drugih paketa, među kojima su: .doc, .docx, .pptx, .ppt, .xlsx, .xls itd. Mada tu svakako ima mesta za poboljšanja.

LibreOffice između ostalog preved je i na srpski jezik. Korisnici koji su navikli na srpski interfejs neće imati problema u snalaženju tokom upotrebe LibreOffice paketa.
LibreOffice predstavlja kompletan i sveobuhvatan paket alata koji su neophodni za poslovnu obradu podataka.  Odličan je kao potpuno besplatna zamena za komercijalne varijante office programa.

Šta nam novo donosi LibreOffice 5.1?

Fondacija TDF (The Document Foundation) koja stoji iza razvoja popularnog besplatnog paketa kancelarijskih aplikacija otvorenog koda LibreOffice, predstavila je njegovu novu, petu verziju.

LibreOffice 5.1 nam donosi reaorganizovano korisničko okruženje, bolju podršku za ODF 1.2 i poboljšanu usaglašenost sa vlasničkim fajl formatima kao što su Majkrosoftov doc, docx i tid.

Korisničko okrženje

Ono što je definitivno obeležilo ovo izdanje LibreOffice-a je promena korisničkog okruženja koja bi trebalo da korisnicima omogući brže i lakše korišćenje. Ono što sam do sada primetio je da su definitivno uspeli u tome.  Novi raspored menija za olakšan pristup najčešćim funkcijama, dodat je svim aplikacijama: Style je dodat Writer-u, Sheet Calc-u, Slide je dodat Impress-u i Draw-u.

Poboljšanu usaglašenost sa vlasničkim fajl formatima

Jedan od problema koje je LibreOffice imao je usglašenost sa vlasničkim fajl formatima kao što je Majkrosfotov doc. Što se da primetiti. Na poslu mi kolege često šalju dokumente u docx i sada je primetno da Writer otvara te tipove fajlova bez nekog formatiranja koje LibreOffice itekako umeo da uradi.

Dodati su filteri za Apple Keynote 6, Microsoft Write i Gnumeric fajlove.

Instalacija

Kako da pređete na verziju LibreOffice 5.1:

Software Center za Ubuntu 16.04 LTS možete naći najnoviju verziju LibreOffica. Dok za ubuntu 15.10 i Ubuntu 14.04, je dostupan PPA.

Korisnici Linux Minta koji još uvek koriste LibreOffice 4 a žele da pređu 5.1 moraju da uradte sledeće:

Otvorite terminal i unesite sledeći PPA:

gksudo gedit /etc/apt/preferences.d/libreoffice.pref

Kada se fajl bude otvorio kopirajte sledeći link i sačuvajte.

Package: *

Pin: release o=LP-PPA-libreoffice

Pin-Priority: 700

Sledeće što je potrebno da uradite kako biste imali LibreOffice 5.1 je dodavanje PPA. To možete uraditi na sledeći način. Otvorite terminal (Ctrl + Alt + T) i unesite sledeću komandu:

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-5-1

Tražiće vam da unesete šifru, uradite to ali da znate neće biti vidljiva. Kada završite udarite Enter da bi ste nastavili dalje.

Poslednji korak

Sada sve što treba da uradite je da otvorite Software Updater (ili Update Manager za Mint) pokrenete update i to je to imaćete LibreOffice 5.1

nadogradnja-libreoffice-ppa1-2016

Generalno, LibreOffice 5.1 mi se baš dopalo, najviše od svega su mi se dopale izmene koju su omogućile da Writer koji najviše koristim, otvara kako treba Majkrsoftove doc, docx fajlove. Kako se vama dopao novi LibreOffice, za šta ga najčešće koristite?

Vaše komentare možete ostaviti odmah ispod ovog teksta.