Ubuntu 16.04 Recenzija: Šta je novo za desktop korisnike?

Za one koji ne znaju Ubuntu je LTS izdanje, što znači stabilnost I podršku u narednih pet godina. Dakle ako ne volite da nadograđujete sistem svakih 8 meseci, ukoliko vam je potreban pouzdan i stabilan sistem onda je LTS izdanje za vas. Ako se odlučite da nadogradite sistem (upgrade) to vam nikako ne preporučujem. Ubuntu koristim od verzije 10.10 i nikada mi do sada nadogradnja nije prošla bez problema. A i kada bi se nadogradnja završila onda bi dobio nekog Ubuntu mutanta koji bi imao nešto novog ali i starog. Tako da ako želite da se ,,igrate” samo napred ali ako imate neka važne fajlove bolje da idete na ,,čistu” instalaciju.

Xenial nam dolazi sa najnovijim verzijama programa koji se već predinstalirani. To su: Firefox 45, Thunderbird 38, LibreOffice 5.1, Files 3.14.2, Videos 3.18, Rhythmbox 3.3, GNOME Terminal 3.18 Eye of GNOME 3.18, Shotwell 0.22 I još mnogo drugih.

Snap paket

Jedna od najvažnijih novosti u Linux svetu je da desktop korisnici Ubuntua 16.04 dobijaju Snap pakete. Ubuntu snap paketi su nastavak iskustva koje je Canonical stekao portujući Ubuntu na tablete I pametne telefone, dakle na sisteme na kojima tradicionalni menadžment paketa nije dovoljno dobro primenljiv I efikasan. U odnosu na uobičajne pakete na koje smo navikli, Snap paketi sadrže sve što je aplikaciji koju instaliramo potrebno za rad. Način na koji je određeni softver ,,upakovan” je veoma drugačiji od onog na šta smo navikli. Ono što čini Snap paket tako drugačijim je izolacija od ostatka sistema. Snap paket omogućava nezavisnost softvera od sistema, što znači da instaliran softver ne utiče na stabilnost sistema. Ono što je zanimljivo da upravo zbog takvog koncepta dolazi sa svim zavisnostima I bibliotekama, tako da nije bitno koji se paket I biblioteke su instalirani na sistemu. To nas dovodi do toga da možemo da instaliramo najnovije verzije programa čim budu dostupni.

Pored gore navedenog Snap paket nam donosi brzu I laku instalaciju novih verzija, ali I vraćanje na predhodne, što je tehnologija koju je Canonical razvijao primarno za IoT uređaje. Iako je Snap novijeg datuma, on će najverovatnije postati podrazumevan na varijantama Ubuntua za radne stanice I servere. Snap paket se sada nalazi na Arch, Debian, Fedora, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu GNOME, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Unity i Xubuntu. Trenutno se testira na CentOS, Elementary, Gentoo, Mint, OpenSUSE, OpenWrt i RHEL.

 

GNOME Software

Prelazak sa Ubuntu Software Centar na Gnome Software je bila vest o kojoj se dosta diskutovalo u ovoj ali I prošloj godini. Jedan od razloga za ovakav potez je mišljenje ljudi u Canonical da će Gnome Software bolje podržati Snap pakete. Drugi razlog je da se Ubuntu developeri nisu previše bavili razvijanjem I unapređenjem Ubuntu Softwer Centra. Jedan od dobrih razloga za prelazak na Gnome Software je to da on ima podršku sa više distribucija, što bi trebalo da znači da će biti daleko bolji od njegovog predhodnika. Ono što sam ja primetio prilikom korišćenja je blago rečeno tromost u pokretanju i sporo pretraživanje baze. Druga stvar koju sam primetio je da nema mnogih programa koji su se nalazili u Ubuntu Software Centru. Ali verujem da će se to sa danima pred nama promeniti.

1604_image_3

ZFS Fajl sistem

Jedna od glavnih prednosti ovog izdanja Ubuntua je da su ZFS fajlovi podržani. ZFS fajlovi nam donose mnoge korisne funkcije, posebno za one koji brinu o bezbednosti svojih podataka. Više o ZFS fajlovima možete pročitati na sledećem linku: http://www.sk.rs/2010/05/sklp01.html

Ubuntu ,,SPAJVER (SPYWARE)”

Priča sa Amazonovim online pretraživačem počinje oktobra 2012 godine kada se pojavila verzija Ubuntua 12.10. Tada se velika prašina digla oko toga kako je to zapravo ,,Spajver”.Mnogi veruju  da se podaci koje korisnici ostavljaju pretragom u Dash-u  mogu biti zloupotrebljeni. Mislim da je cela ta priča pomalo preuveličana ali bitno da je sada ta opcija isključena.

Screenshot from 2016-07-13 19-15-22

Unity 7.4.0

Od novina na desktopu to je mogućnost prebacivanja launchera na donji deo ekrana. To nam je donela nadogradnja Unity-a na verziju 7.4.0. Prebacivanja launchera na donji deo ekrana možete uraditi pomoću Unity Tweak Tool-a ili unošenjem sledećih komandi u terminalu:

gsettings set com.canonical.Unity.Launcher launcher-position Bottom

Ukoliko želite da vratite launcher na levu poziciju ekrena unesite isto u terminalu sledeću komandu:

gsettings set com.canonical.Unity.Launcher launcher-position Left

Launcher na donjem dijelu podržava automatsko sakrivanje (autohide).

Iskreno, meni se ova opcija nije dopala. Sviđa mi se gde se sada nalazi launcher i ta podreba da što više liči na ,,Windows” mi je nepotrebna. Ubuntu je upravo zbog svoje originalnosti ono što me je privuklo kada sam ušao u svet slobodnog koda.

Screenshot from 2016-07-03 23-02-14

Unity 8?

Ono što me je po malo razorčaralo je da se Unity 8 ne pojavljuje ni u ovoj verziji iako ga najvaljuju već dugo. Pokušao sam da testiram Unity 8 ali to je samo ostalo na tome, pokušaju. Uspeo sam da se ulogujem ali ništa više od toga. Dakle ono što mogu da vam napišem o Unity 8 je da oko njega ima dosta posla kako bi zamenio Unity 7. Potreban je novi Dash, jednostavno instaliranje X aplikacija, podrška za teme u GTK aplikacijama i druge sitnice.

Unity 8 i Mir su među glavnim ciljevima razvojnog ciklusa sljedeće Ubuntu verzije (16.10 Yakkety Yak). Očekuje se da će Unity 8 biti predinstaliran zajedno s Unity 7 na Ubuntu 16.10. Ono što je dobra vest je da će korisnici Ubuntu operativnog sistema imati izbor. Unity 8 neće postati glavno desktop okruženje osim ako to korisnici sami ne odluče. Canonical uči na svojim greškama. Ne želi da prisili korisnike na Unity 8 kao što su uradili sa Ubuntu 11.04 kada korisnicima nisu ostavili izbor. Uzevši u obzir da većina Linux korisnika voli da testira nove funkcije, verujem da Unity 8 neće trebati puno da postane operativan kao Unity 7.

Ja nisam uspeo da testiram Unity 8 ali sam zato napravio plejlistu u kojoj možete videti  o čemu se zapravo tu radi.

Utisak

 

Iako je Ubuntu 16.04 malo brži u odnosu na 14.04 ja nisam bio nešto preterano zadovoljan onim što je ponudio. Recimo nisam mogao da instaliram Kodi koji vrlo često koristim. Iako je dobio dosta toga novog posle nedelju dana korišćenja sam ipak rešio da se vratim na 14.04 koji se pokazao kao stabilan i brz. U svakom slučaju nisam odustao od ,,Xenial“. Testiraću ga ponovo za koji mesec, možda će do tada biti bar malo bolji.

Kakav je utiska na vas ostavio Ubuntu 16.04? Šta vam se dopalo a šta ne?