Ubuntu 17.04 – Šta nam to novo donosi?

Verovatno jedna od poslednjih verzija Ubuntua sa grafičkim okruženjem Unity-em je obljavljena 13. aprila 2017.  Naravno u to možemo biti sigurni tek kada svetlost dana ugleda Ubuntu 18.04, za koju je najavljeno da dolazi sa GNOME, koji će biti glavno grafičko okruženje.

O Ubuntu 17.04 nažalost nema mnogo toga da se kaže. Unity je isti kao na verziji 16.04. Deluje da je i dalje brz, mada sam ga ja tesitrao u Virtualbox-u.

Swap 

Jedna od novosti je i ukidanje Swap particije koja na novijim računarskim sistemima s većom količinom RAM-a i nije imala previše smisla. Zato je Canonical radije prešao na Swap File koji ne kreira posebnu particiju već datoteku čime korisnicima ostaje više slobodnog prostora na disku.

Linuks Kernel 4.10

Ubuntu 17.04 dolazi sa kernelom 4.10, što je odlična vest za one koji imaju AMD Ryzen ili Intel Kaby Lake sistem ali i podršku za driverless štampače. Gejmeri će takođe ceniti uključivanje MESA 17.0.2, a X.Org Servera 1.19.2 je takođe predinstaliran.

Predinstalirane aplikacije

Ubuntu 17.04 nam dolazi sa dosta “novih” aplikacija. Libre Office 5.3 verzija u kojoj možete omogućiti “Ribbon” radno okruženje o kome ću pisati u nekom od sledećih tekstova. Kalendar aplikacija je dobila novi, drugačiji izgled, pregleda dana u nedelji. Ono što je najzanimljivije je da nam najnovije, najstabilnija verzija Firefox I Thunderbird nalaze na ovom izdanju Ubuntua.

Kako je GNOME 3.24 dostupan u Zesty sa njim dobija najnovije verzije mnogih drugih aplikacija i alata, osim terminala emulatora (koji ostaje na verziji v3.20), Nautilus fajl menadžer (on je na verziji v3.20) i Ubuntu Softwer Centra koji je na verziji v 3.22 ali sa nekim dodatnim karakteristikama. Kao što je recimo snap url podrška.

 • Nautilus 3.20.4
 • LibreOffice 5.3.1
 • Firefox 50.1
 • Thunderbird 45.8
 • Ubuntu Software 3.22.7
 • Control Center 14.04.3
 • Shotwell 0.22
 • Snap 2.23.6
 • Transmission BitTorrent 2.92
 • Remmina Remote Desktop 1.1.2
 • NetworkManager 1.4.4

Unity 8

Zajedno sa grafičkim okruženjem Unity 7 dolazi nam i Unity 8 koji definitvno najviše izgubio u velikom zaokretu koji je Canonical napravio ove godine. Iskreno mislim da je velika šteta što Unity 8 nije zaživeo. Ideja da po potrebi imate telefon, tablet ili dekstop je fenomenalna i ona će u budućnosti zaživeti siguran sam u to. Canonical je odustajanjem od ovog projekta samo drugim kompanijama dao ideju na kojoj će zgrnuti brdo para. 

Ali da se vratimo Unity 8. Dakle kao što je već poznato Unity 8 je grafičko okruženje koje je razvijano nezavisno i čija je ideja bila da naše pametne telefone pretvori u prenose računare u punom značenju. On ima drugačiju temu, izgled, u odnosu na Unity 7. Defintivno podseća na Ubuntu Bugie. Unity 8 je više orijentisan ka platformama kao što pametni telefoni, tableti i itd. O tome nam najviše govori njegov DASH koji vertikalno pozicioniran.

Iako je Canonical odsutao od Unity 8 njegova budućnost ipak nije tako crna. Yunit.io Project je nastavio rad na osmici. Do potpune funkcionalosti Yunit ima još dosta posla da uradi. Mnogi GUI program ne rade na Unity 8, kao recimo Nautilus. Ali zatog Gnome – kalendar radi sasvim dobro. Želim puno uspeha u daljem radu ekipi koja stoji iza Yunit projekta. Nadam se da će uspeti da ga naprave da bude dobar i stabilan.

Pozadine

Sa novom izdanjem Ubuntua uvek stignu i nove pozadine. Ove prelepe fotografije su izabrane kao najbolje na takmičenju “Ubuntu 17.04 Wallpaper Contest” koje je organizovano na Flicklir-u. Ukoliko volite fotografiju, više o ovom takmičenju možete saznati ovde. Meni je jedna od omiljeni pozadine slika pruge. Vama?
Za one koji su još uvek na Ubuntu 16.04 pripremio sam link sa koga ih možete preuzeti:

Preuzmite pozadine za Ubuntu 17.04

Utisak

Dakle Ubuntu 17.04  nam je došao sa uglavnom najnovijim aplikacijama. Mada ne vidim neki poseban razlog zbog koga bih prešao sa verzije 16.04. Ali, svakako preporučujem onima koji su na verziji 16.10 ili planiraju da rade reinstalaciju sistema da instaliraju ovu verziju.

Preuzmite Ubuntu 17.04

Ubuntu 17.04 nije LTS izdanje što znači da će nadogradnje dobivati u narednih 9 meseci. Dakle do januara 2018. godine.

Preuzmite Ubuntu 17.04

Preuzmite Ubuntu 17.04 (64-bit) Torrent

Preuzmite Ubuntu 17.04 (32-bit) Torrent

Da li ste probali Ubuntu 17.04? Šta vam se dopada a šta ne?  Vaše utiske, dobre ili loše možete napisati u delu za komentare. Odmah ispod ovog teksta.