Ubuntu 17.10 je stigao! Evo šta je novo.

Ubuntu je jedna od najpopularnijih Linuks distribucija u svetu. Od samog nastanka pratile su ga promene. A kako se Ubuntu menjao, tako smo se i mi korisnici sa njim menjali. Prve verzije Ubuntu su došle sa Gnome grafičkim okruženjem, potom par godina kasnije stigao je Unity. On je  kod jednog dela Ubuntu korisnika izazvao negodovanja ali i odobravanja, pohvale. Godine provedene sa Unity-em učinile su da on postane deo mene. Naučio sam sve njegove male tajne koje su ponekada bile veoma prijatne a nekada i bagovite. Ali kao i sve u životu, ništa nije savršeno. Pa zašto bi onda bio i Unity?

Ali sa Unity-em je gotovo. Vreme je za neke nove stvari. Kažu da promene donose nešto dobro. Do sada se to pokazalo kao tačno. Da li je tako sa povratkom na Gnome, pa to će samo vreme pokazati.

Ubuntu telefon, Unity , Mir, i Konvergencija su mrtvi.

Kako bi se u pravom svetlu svhatile promene koje su sa dolaskom Ubuntua 17.10 stigle, moramo da sagledamo šta se zapravo dogodilo sa Ubuntu telefonom. Ubuntu I Kanonikal osnivač Mark Šatlvort (Mark Shuttelworth) je 5. aprila napisao da Ubuntu odustaje od Ubuntu telefon, konvergencije i od novog Unity 8 dekstop okruženja koje je trebalo da zameni još uvek aktuelni Unity 7. Ubuntu će više investirati u ,,Oblak” i u ,,Internet of Things markets”, gde je uspešan kao platforma na koju se mnoge kompanije oslanjaju.

Mark je uvidevši da do razvitka stabilne verzije Unity 8, konvergencije mora da prođe još dosta vremena dok projekat dostigne ekonomsku isplativost. Ovako je doneo odluku vodeći se pravilom da je bolje izgubiti malo nego mnogo. Naravno to nije bio jedini razlog. Drugi je dekstop okruženje Unity 7. Sedmica  je u velikoj meri bila zapostavljena. Developeri su više vremena posvetili poliranju Unity 8 dekstop okruženja koji je dizajniran za dekstop računare, telefone, televizore. Ubuntu je kreirao MIR displej server kako bi zamenili postojeći Xorg server, I definitivno su dosta posla tu obavili. Tako da nisu Unity 7 dodatno usvršili, sa druge strane su započeli nove projekte. Mark je jednostavno zagrizao previše nego što je mogao da proguta i to je dovelo do kraja sna o konvergenciji ali i Unity generalno.

 

Tako je Mark rešio, umesto da I dalje pokušava da “pronađe svoj put”, da razvije svoj dekstop, displey server i paltformu,  on je Ubuntu vratio korenima tako da sada ponovo koristi dekstpo softver na koji se oslanja veći deo Linuks zajednice. Prvo izdanje Ubuntua je pre Unitya koristilo GNOME I sada se Ubuntu ponovo vraća njemu.

Ubuntu 17.10 – Šta je novo?

Sa Ubuntu 17.10 ‘Artful Aardvark’  definitivno počinje novo poglavlje u već bogatoj istoriji Ubuntua.

Login ekran

Kada butujete sistem videćete da sve deluje dosta drugačije, uključujući i login ekran.

Glavni ,,krivac” za to je  GNOME’s GDM displej menadžer koji je zamenio LightDM. Iako sam navikao na LightDM, GDM sasvim lepo izgleda. Čak i ova promena sa login opcijom na sredini ekrana je osvežavajuća.

Radna površina

Iako su se potrudili da prelazak sa Unity 7 na Gnome bude što lakši. Stavili su i istu temu koja se koristina prethodnoj verziji, zajedno sa dock-om na levoj strani ekrana koji ,,glumi” Unity. Razlike između ova dva dekstop okruženja je više nego očigledna.

Inovacije kao što su HUD; global meni, sound meni, notify-osd i još mnoge druge funkcije koje je samo Unity imao, nisu uključene.
Radna površina sada ima novi, drugačiji ,,top bar” koji ima sve Gnomove karakteristike. Na sredini se nalazi kalendar sa delom u kome možete videti notifikacije. Sa desne strane se nalazi status meni.

Ubuntu Dock

Novi dock sada ima zadatak task menadžera ali i pokretača aplikacija. Na njemu možete videti ikonice sa kojima otvarate ili pokrećete program. Dock ima opciju i da ,,zakačite” novu ikonicu ukoliko želite. Dock ima opciju ,,global” što znači da kao i Unity prikazuje aplikacije na svim radnim površinama, odnosno na onoj na koju ste aplikaciju otvorili. Providnost (semi-transparent) imaju top bar ali i Ubuntu dock.

Ubuntu dock ima opciju da kada prozor aplikacije dodirne top bar i dock oni potamne. To čini panele preglednijim. Lepo i korisno.

Ono što mi se posebno dopalo kod Ubuntu Dock-a je opcija za automacko sakrivanje panela. Kada otvorite prozor preko celog ekrana ili u smanjenom režimu kada se prozor približi, dock se sam ,,sakrije”. Veoma koristan dodatak za one sa mali ekranima.

Aktivnosti (Activites)

Ono što se da prvo primetiti je da nema više globalnog menija aplikacija (global app menu). Njega je zamenio mali meni u top baru koji pokazuje u kom ste prozoru trenutno i sadrži dodatke kao što je dugme za isključivanje programa ali i celu lista opcija, dakle u zavisnosti od aplikacije.

Drugi način na koji možete upravljati aktivnim aplikacijama je putem Ubuntu Dock-a ili korišćenjem ekrana Aktivnosti (Activites) kome možete pristupiti levim klikom mišem u gornjem levom uglu ili koršićenjem Super/Windows dugmeta na tastaturi.
Ekran Aktivnosti možete koristiti dakle putem miša ili tastature. Meni je recimo lakše da stisnem čuveno WIndows dugme onda da sa Tab izaberem željeni prozor i na kraju Enter.

Sa ekranom Aktivnosti možete videti sve pokrenute aplikacije.

Pregled aplikacija

Kako bi ste videli sve aplikacije koje dolaze sa Ubuntu 17.10 ali i one koje ćete vi naknadno instalirati to možete uraditi klikom na mrežu tačkica kvadratnog oblika u donjem desnom uglu ekrana, odnosno pri kraju Ubuntu Dock-a.

Klikom otvara vam se prozor sa aplikacijama. Animacija je zanimljiva, odrađena je tako da izgleda kao da sve aplikacije izlaze iz donjeg levog ugla ekrana, odnosno iz ovih tačkica. Aplikacije su poređanje po alfabetnom redu, pregledne. Kako bi ste sve pregledali to možete uraditi skrolom. Za brže pronalaženje željene aplikacije u vrhu se nalazi deo za pretragu (search).

Pri dnu prozora nalaze se dve opcije. Prva vam prikazuje najčešće korišćene aplikacije (Frequent), druga vam prikazuje sve aplikacije (All).

Ambiance GTK – Tema

Ubuntu 17.10 još uvek koristi Ambiance GTK temu zajedno sa Ubuntu Mono Dark ikonicama. U odnosu na verziju koja dolazi na Ubuntu 16.04, 17.04 ova Ambiance tema je doživela promene koje je čine blago drugačijom. Iskreno na prvi pogled nisam primetio neku razliku. Verovatno zbog toga što kada god instaliram Ubuntu ja Ambience temu zamenim sa Numix temom. Ali kada sam uporedio temu sa Ubuntu 16.04 i 17.10 razlike su više nego očigledne.

Jedna od novosti je da su sada kontrolni dugmići prozora sa desne strane. Ne sviđa vam se položaj sa desne strane? Vrlo lako možete da ih vratite na levu stranu. Biće više reči o tome u jednom od sledećih tekstova.

Novi izgled aplikacije za podešavanje dekstopa (Desktop Settings)

Kada sam pogledao aplikaciju za podešavanje dekstopa iznenadio sam se koliko su je promenili. Nije mi bilo baš lako da se odmah snađem gde, šta, kako. Ali nije bilo ni komplikovano. Godinama sam koristio Ubuntuovu apikaciju za štelovanje sistema (System Settings) da sada mogu žmureći da uđem tamo gde treba.

Ovako za ovaj redizajn biće potreban period navikavanja ali opet kažem ništa strašno.

Wayland je sada glavni!

Ubuntu je takođe odbacio kao staru čizmu za sobom Xorg i zamenio ga sa Wayland displej serverom. Wayland se koristi automatcki na sistemima koji ga podržavaju.  Ovo je velika promena ali korsnici neće primetiti veliku razliku u radu što je definitivno dobra stvar. Kako je Wayland moderna zamena za Xorg moguće je da neće dobro raditi na svim konfiguracijama. To ćete primetiti ako budete pokretali starije aplikacije ili igrice koje su visoke rezolucije. Možda bude problema i prilikom priključenja određenih tipova monitora.

Ukoliko imate te probleme, bez ,,sikiracije”, Xorg je i dalje tu. Sve što treba da uradite je da se izlogujete i klikom na malom zupčaniku pojaviće vam se opcija ,,Ubuntu on Xorg” , odaberite nju ulogujte se i to je to.

Nove i updejtovane aplikacije

Osim gore pomenutih velikih promena koje su zadesile Ubuntu jednako su značajne i one koje su uticale na aplikacije.
Ubuntu 17.10 sa sobom donosi i najnovije verziju Firefox 56, LibreOffice 5,4, Python 3.6, GNOME 3.26, Linux kernel 4.13.
Moji omiljeni muzički Rhythmbox dolazi u verziji 3.4.1 sa poptuno drugačijim, novim, minimalističkim izgledom.

Ubuntu 17.10 samo u 64 bitnoj verziji

Ubuntu je do verzije 17.10 nudio i 32 bitnu i 64 bitnu verziju. Razlog za to je da veliki broj Ubuntu korisnika koristi 64 bitnu verziju a oni koji koriste 32 bitnu to rade na mašinama koje mogu da podrže 64 bintu. Više o tome možete pročitati ovde.

Zaključak

Sve u svemu ove promene koje su zadesile Ubuntu deluju veoma zanimljvo. Gledano na duže staze izgleda da je sa ovim Ubuntu odredio kurs koji neće menjati godinama, verovatno. To se sa Ubuntu nikada ne zna ali iz ove prespektive tako deluje. Ubuntu 17.10 je zanimljiv operativni sistem, Gnome mu je lepo legao, treba tu još malo rada i štelovanja ali verujem da će u verziji 18.04 biti još bolji. Ja sam međutim definitivno rešio da ostanem na Unity koliko je god to moguće. A kada baš budem morao da pređem na Gnome, uradiću to. U međuvremenu se nadam da će neko da iskoristi sve ono što je do sada urađeno za Unity 7 i da će od toga stvoriti recimo Ubuntu-Unty OS.

A vi? Da li ste probali Ubuntu 17.10? Kakvi su vam utisci? Šta vam se dopada, šta ne? I kakav je vaš stav o promenama koje su zahvatile Ubuntu?

Vaše komentare možete ostaviti odmah ispod ovog teksta.