Ubuntu Budgie 17.04 – Novi klinac u bloku

Ono što suštinski definiše slobodan kod je apsolutna sloboda. Dokaz te slobode je veliko broj operativnih sistema koji danas postoje a njihova osnova je slobodan kod.
Svedoci smo da je u zadnjih par godina povećana fregmentacija korisničkih okruženja ali I njihovih korisnika. Gnome stack je naravno sačinjen od slobodnog koda I za njega je lako napraviti Shell. U suštini to bi bio zapravo plugin za Mutter (Gnome Stack Window Manager).  Kao dobar primer za to nam može poslužiti Cinnamon. On je prvo bio ekstenzija za Mutter, a sada je kompletno grafičko okruženje. Zahvaljujući Linuks Mintu mi danas imamo jedno vrlo lepo i dobro desktop okruženje.
Upravo nam je ta lakoća prilagođavanja Gnoma donela novi operativni sistem.

Ubuntu Budgie

Ubuntu Budgie je zasnovan na Ubuntu sa malo drugačijim izgledom radnog okruženja. Iza  Budgie stoji ekipa developera jedne male distribucije; Solus-a. Imali su viziju da napravi još jednu varijaciju GNOME-a, ali da to bude mix modernog i tradicionalnog desktop iskustva.

Za Ubuntu Budgie sam saznao relativno skoro i bio sam veoma zainteresovan da vidim o čemu se tu radi.

Budgie

Budgie je desktop okruženje čiji je shell pisan ,,od nule”. Oslanja na GNOME Stack, i koristi blago modifikovanu verziju Mutter-a. Budgie je napisan kao plug-in za budgie-WM (blago modifikovani Mutter). Mutter je napredni GTK+/OpenGL Window Manager i (od skoro) Wayland compositor. Podržava napredne desktop 3D efekte, i pruža vrlo lep osećaj pri radu. Što se tema tiče, oslanja se na GTK+, baš kao i Budgie.

Budgie je veoma elegentan i pruža dosta funkcija

Prilikom prvog logina na dekstopu se pojavljuje ,,Welcome screen” u kome ima nekih osnovnih informacija o sistemu. Ono što vam preporučujem je da obratite pažnju na deo ,,Geting started”. To je mali kontrolni centra sa kojim možete podesiti ceo sistema.

Vrlo koristan dodatak, posebno za one koji se po prvi put susreću sa Linuksom.

Sa leve strane na desktopu se nalazi Plank dok (eng. Plank Dock). Možete ga prilagoditi po želji ako želite u Preferences. Dok sa desne strane se nalazi Raven, Budgijev desktop pane. Možete ga koristit da pratite notifikacije i datum. Takođe sa njim možete da vrlo lako da po svom ukusu prilagodite dekstop.

Sa Ubuntu Budgiem dolazi i veliki broj lepih pozadina.

Na Ubuntu Budgie 17.04 dolazi Firefox 55.0.2

Ubuntu Budgie koristi Nautilus kao glavni file menadžer. Sasvim se lepo uklopio u okruženje a i posle godina korišćenja navikao sam na Nautilus. Tu se nekako najbolje snalazim.

 

Pored Terminiy ili Tiiix za glavni terminal emulator odabran je Gnome Terminal.

Zaključak

Ubuntu Budgie je lep, prilagodljiv sistem. Kako sam ga testirao preko VB-a radio je stvarno fenomenalno. Nije jeo resurse. Zapravo, uopšte nije štucao. Kao da je instaliran na nekoj ,,živoj” mašini, što me je veoma iznenadilo.

A vi? Da li ste probali Ubuntu Budgie?  Šta vam se najviše dopalo a šta ne?  Vaše utsike možete podeliti sa nama u delu za komentare, odmah ispod ovog teksta.

A za kraj možete pogledati postupak instalacije Ubuntu Budgia i video recenziju:

Instalacija

Recenzija