Ubuntu odustaje od 32 bitne verzije operativnog sistema

Vest koja se poslednjih dana širi svetom otvorenog koda je da Ubuntu odustaje od 32-bitne verzije operativnog sistema.

Ta odluka stupa na snagu već od verzije Ubuntu 17.10. Tako da, ako ste se nadali da ćete preuzeti 32-bitnu verziju onda je ovo ne tako dobra vest za vas.

 

Zašto je Ubuntu odustao od 32-bitne arhitekture?

Dimitri Džon Ledkov (Dimitri John Ledkov) je pokrenuo celu priču oko odbacivanja 32-bitne verzije Ubuntu operativnog sistema. On je 27. septembra na sajtu list.ubuntu.com napisao sledeće:

Dear Release team,
Please action the below and remove Ubuntu Desktop i386 daily-live
images from the release manifest for Beta and Final milestones of
17.10 and therefore do not ship ubuntu-desktop-i386.iso artifact for
17.10.
As a followup to this thread it has been confirmed that argumentation
below is sound, and furthermore there is no longer any effective qa or
testing of the desktop product on actual i386 hardware (explicitly non
x86_64 CPUs).
There are no other changes requested to d-i, mini.iso, archive, or the
upgrade paths.
Regards,
Dimitri.

Zapravo glavni razlog za donošenje te odluke je da se 32-bitni Ubuntu vrlo slabo koristi i da bi bilo bolje da se resursi preusmere na 64-bitnu verziju.

Da li je ovo kraj 32-bitnog Ubuntua?

Definitivno ne. 32-bitnu verziju Ubuntua moćićemo, za sada, instaliramo koristeći  network installer ili minimal install. Ubuntu derivati kao što su Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu Mate, Ubuntu Budgie i tid. i dalje će imati svoje 32-bitne verzije, odnosno timovi koji stoje iza tih distribucija će samostalno doneti odluku o tome.

Podrška za 32-bitni Ubuntu će i dalje postojati

A da Ubuntu nije jedini operativni sistem koji je odustao od 32-bitne verzije pokazuje nam trend koji se polako pojavio u operatvnim sistemima otvorenog koda. Manjaro Linux je odustao od podrške 32-bitnih sistema ovog septembra. Arch Linux je to uradio avgusta. Fedora je donela sličnu odluku tako da sada možete preuzeti samo 64-bitnu verziju Fedore 26 Server. A verovatno će se ovo desiti i dekstop varijanti u nekoliko sledećih izdanja.

Kada je reč o podršci Ubuntu 32-bitnog sistema ona bi trebala da traje do 2021. godine. To je Dustin Kirkland, potpredsednik razvoja proizvoda u Kanoniklu izjavio na UbuCon Paris konferenciji početkom septembra.
U prilog toj izjavi ide da je podrška 32-bitnoj verziji potrebna upravo za lts izdanje kao što je Ubuntu 16.04 koje će biti podržano do aprila 2021. godine.

Zaključak

Dakle cela ova priča oko 32-bitne verzije Ubuntu operativnog sistema je da više nećete moći da je preuzmete direktno sa njihovog sajta. Ostaju vam opcije kao što je network installer, minimal install, da nadogradite predhodnu verziju Ubuntua na 17.10 (mada meni nadogradnja nikada nije donela nešto dobro, svakako dobra ideja). Mada vam je najbolja opcija da probate neku od Ubuntuovih derivata kao što su: kao što su Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu Mate, Ubuntu Budgie i itd.

Iskreno ova odluka me uopšte nije iznenadila. Samo sam jednom preuzeo 32-bitnu verziju Ubuntua i to kada je izašao 11.04 i nikada više. Od tada sam za slabije mašine koristio neki od gore navedenih derivata. Tako da je potreba za Ubuntu 32-bitni sama po sebi nestala. Posebno od kada ,,vozim” laptop sa 5,6 gb ram.

 

A vi? Koju verziju Ubuntu koristite?