Ubuntu OS

ubuntu-laptop
Ako nemate baš nikakvih iskustava sa Linux-om, niste nikada videli kako izgleda, probali da ga instalirate ili ste to učinili i brzo odustali od navikavanja, nastavite da čitate. Instalacija distribucije Ubuntu je nešto najlakše što možete učiniti.

Ubuntu je popularna distribucija slobodnog operativnog sistema GNU/Linux, koja stavlja akcenat na lakoću upotrebe, brzinu rada i stabilnost. Ubuntu je jedna od najraširenijih i najprihvaćenijih Linux distribucija, uglavnom namenjena korišćenju na desktop računarima. Naziv distribucije potiče od afričke ideologije ubuntu što otprilike znači „humanost prema drugima“.

U pitanju je sveobuhvatan operativni sistem uz kog se dostavljaju programi koji omogućavaju rad u svim sferama, i nude najbolje što slobodan softver u ovom trenutku može da ponudi. Ubuntu teži da korišćenjem jedino slobodnog softvera prosečnom korisniku obezbedi istovremeno ažuran i stabilan operativni sistem. Ubuntu-ovi programi su slobodni i otvorenog koda, tako da ih možete deliti kome želite i koliko želite. Ubuntu sa podrazumevanim softverom će zadovoljiti sve koji koriste kancelarijske aplikacije, pristupaju internetu, vole da pogledaju neki film i da slušaju muziku, te da se ponekad poigraju. Sve to Ubuntu radi savršeno, pouzdano i bez zastoja. Ubuntu dolazi sa punom podrškom i raznoraznim servisima dostupnim širom sveta.

Prvo izdanje Ubuntu-a je ugledalo svetlost dana 20. oktobra 2004. godine. Svako izdanje ima kodno ime i broj verzije na osnovu godine i meseca izdavanja. Ubuntu se aktivno razvija i nova, unapređena izdanja se pojavljuju redovno na svakih šest meseci. Možete ga isprobati (i koristiti) i bez instalacije na hard disk, a možete ga i instalirati uporedo sa postojećim operativnim sistemima koje imate na računaru. Ubuntu odlikuje raznovrsnost koja se ogleda u velikom broju derivata zasnovanih na drugačijim okruženjima radne površine, pa se doživaljaj upotrebe vrlo lako može prilagoditi svakome.

Ubuntu je dostupan besplatno za preuzimanje preko interneta. Ubuntu je slobodan, besplatan i legalan za upotrebu i deljenje, kako kod kuće, tako i na poslu. Uvek je bio i uvek će biti. Od sistema do sigurnosnih nadogradnji, skladišta i softvera.

Najvažniji ciljevi Ubuntu-a su: biti jednostavan za upotrebu; imati jednostavnu instalaciju i biti dostupan, pristupačan svima; biti dostupan na raznim jezicima; uključiti što više zajednice što je moguće, promovisajući značenje „humanosti“ unutar softverskog sistema.

 

UBUNTU Website Preuzmite UBUNTU